Viden om angst

Angst og bekymring

Mere end hvert 10. barn og ung har så store problemer med angst og bekymring, at det er pinefuldt for barnet og griber forstyrrende ind i barnets og familiens dagligdag.

Problemerne viser sig fx ved at barnet eller den unge stiller mange spørgsmål og ustandselig skal beroliges, i form af lavt selvværd og præstationsangst, ved tvangspræget adfærd, eller ved at barnet har svært ved at blive afleveret i skolen, være alene hjemme eller sove ude.

Hos mange børn og unge kommer problemerne også til udtryk i form af fysiske symptomer; svimmelhed, hovedpine og ondt i maven eller i form af tristhed, adfærdsproblemer og store humørsvingninger.

ANGSTPROBLEMER HOS BØRN OG UNGE

Separationsangst

Barnet har svært ved at være alene hjemme eller væk fra forældrene, for eksempel svært ved at blive afleveret i skolen, svært ved at forældrene går ud og handler, måske endda bare går ud med skraldespanden, svært ved at falde i søvn om aftenen eller sove i egen seng.

Generaliseret angst

Barnets bekymrer sig om mange forskellige ting, stiller mange spørgsmål, kan ikke berolige sig selv, har brug for at høre de samme svar igen og igen, ringer måske mange gange til forældrene i løbet af dagen og forestiller sig ofte det værste der kan ske.

Social angst

Barnet følere sig utryg og usikker, svarer nødigt på spørgsmål i klassen, kan ikke lide at være i centrum, undgår sociale situationer og steder med mange mennesker, bekymrer sig om hvad andre tænker og har mange negative og kritiske tanker om sig selv.

Præstationsangst

Barnet har tendens til perfektionisme og er bange for at lave fejl, bruger lang tid på at lave eller rette sine opgaver – er i tvivl om det nu også er godt nok, har det svært til prøver og eksamen, er måske god til sport, men er helt ødelagt til stævner og konkurrencer.

Enkelt fobi

Barnet er bange for bestemte ting eller begivenheder; bange for at møde en hund eller mærkelige mennesker og færdes derfor ikke bestemte steder, frygter bier og insekter, mørke eller lukkede rum eller frygter måske tordenvej, høje lyde og brandalarmer.

Panikangst

Barnet oplever stærke fysiske reaktioner; hjertebanken, åndenød og svimmelhed, føler sig syg og dårlig, græder og er ulykkelig eller bliver voldsomt vred. Panikangst kan opstå pludselig uden forudgående varsel eller hvis barnet presset ud i situationer, barnet ikke kan overskue.

Tvangstanker og tvangshandlinger (OCD)

Barnet føler sig tvunget til at gøre bestemte ting mange gange, for eksempel vaske hænder. Barnet kan også have påtrængende tanker, som det skammer sig over eller bestemte regler og systemer, som barnet føler sig nødsaget til at følge, for at sikre, at der ikke sker noget dårligt.

Blandede symptomer

Børn har ofte symptomer på flere forskellige angstlidelser på samme tid. Det er heller ikke ualmindeligt at angsten medfører tristhed, skyldfølelse, lavt selvværd, store humørsvingninger, konflikter og adfærdsproblemer.

Fysiske symptomer

Hos børn og unge kommer følelsesmæssige problemer også let til udtryk i form af fysiske symptomer, for eksempel ondt i maven, hovedpine og svimmelhed. Barnet føler sig dårlig og utilpas, og det er ikke ualmindeligt at barnet har været igennem mange lægeundersøgelser, uden at lægerne har fundet nogen somatisk forklaring på barnets symptomer.

 

Du kan læse mere om angstlidelser og årsager til angstlidelser på medlemssiderne.

Du kan også læse mere om angst hos børn og unge i Angstforeningens hæfte herunder.